"RHUM"
Na rozdíl od obecně přijímaných názorů zrození procesu destilace štávy z cukrovétřtiny a výroby samotného rumu není dílem Otce Labata.
Ve starých spisech se můžeme dočíst, že po zavedení pěstování cukrové třtiny v Karibiku vznikly na všech karibských ostrovech tajné palírny rumu.
Na protest proti útlaku chtěli černí paliči vytvořit lihovinu bez pachuti hořkosti pro svá večerní bouřlivá setkání. Ženy ilegálních paličů si tento vynález přisvojily, aby zdůraznily své půvaby.
Jejich velkolepé a smyslné křivky se pohybovaly v rytmech vášnivých tropických nocí.
Jejich milenci proto dali tomuto novému alkoholickému nápoji ironický název"rum", což je zkratka anglického slova "rumbellion", které znamená "velký ruch".
-------------------------
Z jiných zdrojů se naopak dozvídáme, že původ slova "rum" je nejistý. Někteří si myslí, že rum se odvodil z botanického názvu cukrové třtiny "Saccharum officinarum", ze které se rum vyrábí. Jiní si zase myslí, že vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kde se nazývá Rumbullion".
-------------------------
První alkoholický nápoj z cukrové třtiny nevznikl v Karibiku, ale podle všeho v jihovýchodní Asii. Malajci dělají kvašený nápoj ze třtiny, kterému říkají „brum“, dodnes. A Marco Polo byl fanouškem „cukrového vína“, které ochutnal v Persii.
Fermentované třtinové nápoje ale ještě samozřejmě nejsou rumy. Má se za to, že první destilace rumu proběhla v Karibiku, nejspíš na Barbadosu, v 17. století. Otroci na plantážích nejdřív objevili stejné kouzlo kvašené cukrové šťávy jako dávno před nimi na druhém konci světa Malajci.